Rezumat


Proiectul are ca obiectiv general infiintarea unei pepiniere pentru specii de plante medicinale si aromatice (Lavandula angustifolia si Lavandula hybrida), prin tehnologia de multiplicare in vitro, pentru propagarea unor bioforme cu bioproductivitate ridicata (biomasa si principii active),adaptate conditiilor pedo-climatice din Romania.

 

Obiective specifice:

selectia bioformelor, caracterizarea fitochimica a acestora;

transferul tehnologiei de micropropagare;

infiintarea unui laborator de culturi de tesuturi;

instruirea personalului.

realizarea lotului initial.

 

Serviciul consta in transferul tehnologiei de multiplicare prin culturi de tesuturi si furnizarea unui numar de plante (100-150 indivizi) pentru infiintarea lotului initial. Totodata, se parcurg etapele infiintarii laboratorului propriu pentru preluarea tehnologiei de multiplicare la beneficiar, precum si instruirea personalului in vederea insusirii tehnicilor de lucru. Plantele-donor vor fi caracterizate din punct de vedere fitochimic, pentru evidentierea continutului de ulei volatil – analiza prin gaz-cromatografie cuplata cu spectroscopie de masa (GC-MS) si a continutului in polifenoli – cromatografie de lichide de inalta performanta (HPLC). Evaluarea fitochimica vizeaza caracterizarea materialului vegetal (bioforme) care va fi multiplicat in vitro, pentru realizarea unor colectii cu insusiri morfo-fitochimice bine definite.

 

Oportunitatea proiectului rezulta din cerintele pietii pentru materia prima vegetala de Lavandula ssp., care implica dezvoltarea de culturi standardizate, pentru care cererea de material saditor este semnificativa. Importanta sa economica rezida din continutul in principii active de tip antioxidant (polifenoli) si in mod special al uleiului volatil, cu aplicabilitate in scop alimentar, cosmetic si fitoterapeutic. Infiintarea pepinierei se justifica prin necesitatea existentei unor furnizori certificati de material saditor pe piata romaneasca, cu caracteristici definite.